dinsdag 6 januari 2015

WARME TRUIENDAG - VOORPAND

Na het breien van de boord kun je probleemloos een heel stuk verder.
Tricotsteek over alle steken t/m naald 60. Bij mij is de totale hoogte (tot het armsgat) dan 49 cm.
Wil je dat langer of korter, geen probleem. Brei gewoon tot de lengte die voor jou geschikt is (vergelijk het met een goed zittende trui die je al hebt), en hoeveel naalden je ook gebreid hebt, daarna ga je verder met de beschrijving van naald 61.

Dit is de hoogte waarop er veel tegelijk gebeurt: we gaan in het midden splitsen voor de V-hals, en tegelijkertijd maken we ook het begin van de armsgaten. Nou, armsgaten zijn het niet echt want we gaan een raglan mouw maken, maar toch, dit is het punt van de oksel.



Voordat je aan naald 61 begint, is het handig even de middelste steek te markeren (steek 26 van de 51 of steek 28 van de 55). Met het letterlijk volgen van de tekst kwam ik zelf al verkeerd uit, en dan is het handig om op tijd te weten waar de middelste steek zit. Hiervoor gebruik ik een steekmarkeerder die ik zo aan de steek kan prikken, maar een gewone paperclip of een afstekend gekleurd draadje kan natuurlijk ook. Belangrijk is vooral dat je hiermee precies die ene middelste steek kunt identificeren.

In naald 61 is er ook een aantal keren sprake van 2 steken samenbreien. Op 3 plekken, om precies te zijn: de beide zijden van de V-hals, en bovendien nog de middelste (gemarkeerde) steek die moet worden weggewerkt.
Nu ben ik met minderingen (vooral minderingen die vol in het zicht zijn zoals langs V-halzen en raglanmouwen) nogal een perfectionist. Ik wil het symmetrisch.
Als je twee steken samenbreit, valt van die twee steken de linkersteek over de rechtersteek. Dat wijst dus een klein beetje naar rechts. Dat is heel mooi langs een schuine rand aan de linkerkant, je krijgt dan een lange doorgaande lijn langs de rand waar de middensteken onder vallen.(zie je ook op de foto hiernaast).
Als je datzelfde langs de rechterrand doet, krijg je ook een lijn, maar daar vallen de middensteken juist BOVENOP je rand, dat ziet er iets geprononceerder uit. Ik heb het liever aan beide kanten hetzelfde. En heb gekozen voor de optie om de steken van het middenpanel ONDER de doorgaande lijnen te laten vallen.
Daarvoor moeten we twee verschillende methoden voor minderen gebruiken. Langs de randen die van rechtsonder naar links boven gaan lopen wil ik de minderingen maken met een overhaling. Die heb ik hier uitgebreid beschreven. Dit zijn dus steeds de minderingen aan het begin van de naalden.
Langs de randen die van links onder naar rechts boven lopen (de linkerkanten van deze pandjes dus steeds het eind van de naalden) doe ik dan door twee steken samen te breien. Dat heb ik hier uitgebreid beschreven.
De middensteek hoeft alleen maar te worden weggeminderd en maakt geen deel uit van een doorgaande lijn. Daar zie je later niets meer van, welke methode je ook gebruikt.

Maar eerst moeten we drie steken afkanten voor de oksel.
Op de foto's zie je hoe deze oksels eruit komen te zien: aan het begin van naald 61 en aan het begin van naald 62 kant je drie steken af.
Als je je eerste drie steken hebt afgekant staat er nog 1 steek op je naald. DEZE TELT MEE BIJ DE 18 STEKEN RECHT DIE JE DAN MOET BREIEN. Als het goed is kom je dus uit precies voor de gemarkeerde steek. En als je was begonnen met 55 steken, moet je hier niet 18 maar 20 steken recht breien.

Pak nu je nieuwe bolletje; vanaf nu brei je in feite twee lapjes tegelijk. De rechterhelft (als je ertegenaan kijkt) met je oorspronkelijke bol, en de linkerhelft met je nieuwe bolletje.  Het < / > teken in het patroon geeft telkens aan dat je je andere draad moet pakken. Zo krijg je twee aparte panden.
Je gemarkeerde steek brei je samen met de volgende. Daarna brei je 2 steken recht en in plaats van 2 st. samenbreien maak je dan een overhaling.
Brei verder volgens het patroon. De beschrijving van de naalden met minderingen wordt volgens mijn model als volgt:
2 r - overhaling - recht tot 4 steken voor het eind van de naald - 2 samenbreien - 2 recht / 2 r - overhaling - recht tot 4 steken voor het eind van de naald - 2 samenbreien - 2 recht.
Zo kun je het patroon verder volgen totdat je gaat afkanten voor de schouders.
Succes! Zijn er al foto's??? Ik ben erg benieuwd.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten