vrijdag 28 februari 2014

DE BREILAP VAN OMA LENA 5

En verder maar weer met de beschrijving van dit historische werkstuk.
De volgende les die Lena kreeg, was Patentsteek. In het Engels wordt dit ook wel Fishermans Rib genoemd. Of English Rib (maar dat zeggen de Engelsen dan weer niet zelf).
Uit de Engelse benaming wordt meteen al duidelijk dat het resultaat een soort boordsteek geeft.
Hier is een foto:


Als je goed kijkt zie je wel een verschil met de eerdere boordsteek die we gemaakt hebben: het lijkt wel of tussen de V-tjes van de rechte steken (en die een beetje bovenop het werk liggen) nu geen averechte bobbeltjes te zien zijn, maar opnieuw V-tjes, die dan wel weer een beetje dieper liggen. Ook kun je zien dat deze steek in de breedte meer ruimte inneemt dan de eerder gemaakte boordsteek. Hieronder kun je dat aardig vergelijken. De 2x2 boordsteek trekt juist het breisel een beetje in elkaar, terwijl de patentsteek juist breder wordt
Het is duidelijk dat deze twee steeksoorten hele verschillende toepassingen kennen. 
Doordat de boordsteek zo in elkaar kruipt is hij erg geschikt voor boorden en manchetten.
De patentsteek geeft een wat grover effect, trekt niet samen, en is daarmee erg geschikt voor sjaals, mutsen, truien en vesten.

Er zijn twee manieren om de patentsteek te maken. De methode is verschillend, het effect precies hetzelfde.
De basis (de eerste naald) is een simpele afwisseling van 1 recht en 1 averecht. Pas in de tweede naald (en alle daarop volgende) wordt het bijzonder.



Methode 2: de eerste naald is net als bij de vorige methode 1 recht, 1 averecht. In de tweede en alle volgende naalden doe je als volgt: alle rechte steken brei je gewoon. Bij deze methode krijgen is de speciale behandeling van toepassing op de averechte steken.Wanneer je een averechte steek moet gaan breien, haal je de draad naar voren op de normale manier (onder de naald door); in plaats van de steek te breien haal je hem af zonder te draaien, legt de werkdraad OVER DE NAALD HEEN weer naar achteren, en breit dan de volgende rechte steek weer normaal. Op deze manier komt er een extra omslag over elke averechte steek te liggen. In je volgende naald zijn dit de rechte steken, en zie je dus over elke recht te breien steek een omslag liggen. Brei deze rechte steken gewoon samen met hun omslag. Opnieuw heeft elke gebreide rechte steek dus twee kraagjes, net als in de vorige methode.

Het is ook mogelijk om een patentsteek in twee verschillende kleuren te breien. Hier is een voorbeeld van iets wat ik zelf heb gemaakt. Het is in het rond gebreid dus links onder zie je de buitenkant van het werkje, en rechts boven de binnenkant. Je kunt nu goed zien dat de dieperliggende V-tjes eigenlijk de extra omslagen zijn van de averechte steken. Daarom zie je aan de buitenkant zwarte V-tjes (de rechte steken) met een dieper liggend bruin contrast, en aan de binnenkant de bruine V-tjes bovenop liggen met zwart als contrast.
Ook kun je, als je goed kijkt, zien hoe er steeds een omslag over een steek op de naald heen ligt.

Hier heb ik nog een voorbeeld van een werkstuk dat ik zelf in tweekleurige patentsteek heb gebreid. Het is een lekker ruime col die je op verschillende manieren kunt dragen. Hij is niet meer bij mij thuis te bewonderen, iemand heeft hem gekocht en is er hopelijk nu gelukkig mee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten