vrijdag 7 februari 2014

DE BREILAP VAN OMA LENA 3



Ondanks alle afleidingen die daar zo kunnen zijn, zoals logees (honden en mensen), muziek-cursussen en wandeldagen, moeten we toch aandacht blijven besteden aan de belangrijke dingen van het leven.
Terug dus naar de breilap.
Na de voorgeschiedenis (wat zou het toch leuk zijn als er nog meer historie boven water kwam!) en de start van de breilap, wordt het tijd voor de eerste stekenvariatie.
We hadden al gezien dat de kleine Lena rechte en averechte steken onder de knie had gekregen in het eerste gedeelte van haar breiwerk.
Nu werd het tijd om recht en averecht afwisselend in één naald te breien. Dit wordt dubbele boordsteek genoemd: je breit afwisselend twee steken recht en twee steken averecht.
Voor de beginnende breister zit de moeilijkheid erin, dat voor de averechte steken de werkdraad naar de voorkant van de naald moet komen.
NB wanneer er in breiwerk sprake is van voorkant van de naald, heeft dat niets te maken met voorkant van het werk.
De voorkant van het WERK (die ik daarom ook liever de  "goede kant" of de "buitenkant"van het werk noem) is die kant die je later aan de buitenkant wilt hebben.
De voorkant van de NAALD is die zijde die tijdens het breien naar jou toegekeerd is; en vanzelfsprekend hangt het er maar net van af of je met een heengaande of een teruggaande naald bezig bent of de "goede" of de "verkeerde" kant van het werk is.

Bij het breien van rechte steken is de draad áchter de naald, bij het breien van averechte steken is de draad vóór de naald. Hoe komt die draad nu op het juiste moment op de goede plaats? Wanneer je niet goed oplet heb je zonder dat je er erg in hebt de draad over de naald heen naar de goede kant verhuisd. Er ligt dan dus een extra draad over de naald, die bij het breien van de volgende naald maar al te gemakkelijk wordt meegebreid; voor je het weet heb je opeens veel meer steken dan waar je mee begonnen was.


De manier om je draad van voor naar achter of andersom te verhuizen, is tussen de naalden door oftewel onder de punt van je rechtnaald door (het plaatje is gekopieerd van Knitpicks.com; helaas lukt het linken me nog steeds niet).
Wanneer je de werkdraad van voor naar achter moet verhuizen neem je uiteraard dezelfde weg terug.

Wie mee wil breien:
Brei 16 naalden in Dubbele Boordsteek (2 recht, 2 averecht); de eerste rechte steek van elke naald wordt als een kantsteek behandeld, dus niet breien maar afhalen zonder te draaien. Daarna volgt dus 1 recht (dat is de tweede rechte van dat groepje).
De laatste twee steken van je heengaande naald zijn 2 recht. Je  teruggaande naald zal dus moeten beginnen met 2 averecht, waarvan je ook weer de eerste als een kantsteek behandelt.
Je zult zien dat -in tegenstelling tot je eerste stukje breiwerk- de voorkant en de achterkant er nu precies hetzelfde uit komen te zien.

Na deze 16 naalden brei je 4 naalden Averechte Tricotsteek. Dat klinkt moeilijker dan het is. Net als bij de eerste tricotsteek brei je afwisselend een naald recht en een naald averecht. Deze keer willen we de averechte kant (de lusjes, niet de V-tjes) aan de goede kant van het werk hebben. Daarom beginnen we met de naald averecht. Denk erom dat je nog steeds de eerste steek als een kantsteek behandelt dus afhalen zonder te draaien.

Volgende keer meer nieuws over cursussen en andere inspiraties!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten