zondag 18 mei 2014

EEN DAGJE NAAR NIEUWPOORT

In Nieuwpoort (vestingstadje in Zuid Holland, gelegen aan de Lek) stond de historische binnenstad drie dagen in het teken van Quilten, Breien en Handwerken. Daar moest ik natuurlijk een dagje naartoe!
Om te beginnen is het een prachtig plaatsje. Niet groot (het deel binnen de vesting dan) maar wel heel sfeervol. Op de kruising midden in het stadje staat het Gemeentehuis, daarvoor is De Dam (met zijn eigen plaatselijke Lieverdje) en een gezellig terras, waar het helemaal vol zat met
handwerklievende dames, die trouwens ook erg hielden van koffie of een heerlijke lunch in het zonnetje. En daarbij stonden de handjes natuurlijk niet stil, zoals je op de bijgaande foto kunt zien.



Respect voor de heren (zij waren in de minderheid) die geduldig achter hun biertje zaten te wachten tot 'hun' dames waren moegespeeld.




Bewoners en middenstanders van deze kern hadden flink hun best gedaan het straatbeeld in stijl aan te kleden. Gebreide vlaggetjes tussen de bomen, ingebreide en -gehaakte verkeerspaaltjes; wie een stoel of bankje aan de straat had staan had daarop de mooiste handgemaakte dekens uitgestald; vlaggenstokken waren behangen met gebreide truien of gehaakte kleden en ga zo maar door. En in veel etalages waren ook bijzondere werkstukken te zien.


Gelukkig was het prachtig zonnig weer, dus hoefde niemand te vrezen dat de fraaie werkstukken zouden verregenen!




En waar geen bankje of vlaggenstok beschikbaar was, hebben de bewoners andere originele manieren gevonden om hun creaties te tonen.


Op drie plaatsen waren prachtige quilts tentoongesteld, en in de handwerkwinkel was het een drukte van belang. Mooi was hier ook de verzameling historische merklappen. Heel herkenbare borduurwerken van meer dan honderd jaar oud. Vergeefs heb ik gezocht naar een breilap of breirol, Die zijn toch kennelijk wat minder algemeen. Des te leuker dat ik zo'n oud exemplaar hier mag beschrijven.



In de loop van de dag had de schaapsherder zijn kudde verzameld op het dijkje langs de jachthaven, en heeft hij zijn schapen van hun vachtje verlost. Desgewenst konden de liefhebbers zelf het schaap uitkiezen waarvan ze de vacht wilden kopen om ermee te gaan spinnen.
De dames op de foto hebben alvast een beginnetje gemaakt!








Wie zichzelf op een foto herkent mag mij even een berichtje sturen!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten