vrijdag 16 mei 2014

DE BREILAP VAN OMA LENA 9




Alweer een nieuwe aflevering van de breilap.
Onderaan zie je zoals altijd de 4 naalden averechte tricotsteek die steeds de scheiding vormen tussen de verschillende steekmotieven. 
Het ajourpatroon waar we nu aan gaan werken heeft een aantal 'zuilen' met een onderbroken diagonaal van gaatjes. De zuilen worden van elkaar gescheiden door steeds twee averechte steken. Elke zuil is 5 steken breed. Evenals bij het vorige motief gaan we even rekenen om te kijken hoe we dit leuk centreren in onze naald.
Een hele herhaling van het motief is 7 steken breed (5 + 2). 4 * 7 = 28. Dat komt al mooi in de buurt van de 30. Om dit motief over 30 steken te breien hebben we er dus twee extra nodig. En dat komt weer mooi overeen met de twee averechte tussensteken. In feite kunnen we dus werken met vier complete herhalingen van het motief, + 2 extra. In breipatronen zie je dat ook wel eens staan bij de vermelding van het aantal op te zetten steken. In dit geval zou dat dus zijn (X * 7) + 2, waarbij X betekent het aantal herhalingen van het motief per naald. 
Als wij beginnen met twee averechte steken en daarna 4 maal 5 recht en 2 averecht breien komen we precies uit bij 30. Helaas hadden we voor het vorige motief een steekje weggesmokkeld, dus kom je er een tekort. Dat gaan we nu even fixen door ergens in deze naald een meerdering te maken.

Er zijn allerlei verschillende manieren om meerderingen te maken. Het zou kunnen met een omslag (waar dan deze keer geen mindering bij hoort) maar dan krijg je een extra gaatje en dat was hier niet de bedoeling. We willen liefst een onzichtbare meerdering, of in ieder geval zo onzichtbaar mogelijk.
Een mooie manier om dit te doen is, om in een tussenlusje tussen twee steken te breien. En om dit zo onzichtbaar mogelijk te doen, brei je dat lusje dan ook nog 'gedraaid', dat wil zeggen in het linker (achterste) pootje.
Dit is de methode: 
Neem met je linker naald het lusje op dat op dit moment tussen je naalden twee steken verbindt. Neem de steek op zodat de lus als een normale steek op je linkernaald komt te liggen, dus met het rechterpootje voor.
Steek met je rechternaald in de ACHTERSTE poot van deze lus, en brei deze verder op de normale manier als een rechte steek.

De eerste naald (de organisatienaald) van ons nieuwe motief wordt alles bij elkaar als volgt:
1 kantsteek, 1 averecht, 1 meerderen volgens de hierboven beschreven methode, nog 4 recht, 2 averecht, [5 recht, 2 averecht]; herhaal de laatste 7 steken tot het eind van de naald. 
In alle teruggaande naalden brei je de steken in het patroon zoals zich dat voordoet, dus 1 kantsteek, 1 recht; [5 averecht, 2 recht] tot het eind van de naald.

Zo, de basis is gelegd. Nu gaan we beginnen met de gaatjes.
Het principe van dit diagonale gaatjespatroon staat beschreven in Deel 7 van deze serie. Elke omslag wordt direct gevolgd door een mindering naar links, een overhaling dus.
De beschrijving van de eerste naald van het motief luidt dan:
1 kantsteek, 1 av, *omslag (let op, dit is een omslag van averecht naar recht, dus zie de post over De Omslag nader bekeken), overhaling, 3 recht, 2 averecht*. Herhaal van * tot * tot het eind van de naald.
Naald 3: 1 kantst, 1 av, *1 r, omslag, overhaling, 2 recht, 2 av*. Herhaal van * tot * tot het eind van de naald.
Naald 5: 1 kantst, 1 av, *2 r, omslag, overhaling, 1 recht, 2 av*. Herhaal van * tot * tot het eind van de naald. 
Naald 7: 1 kantst, 1 av, *3 r, omslag, overhaling, 2 av*. Herhaal van * tot * tot het eind van de naald.
Herhaal deze 8 naalden nog drie keer, en sluit af met 4 naalden averechte tricotsteek.


En omdat er ook nog wel een beetje kleur mag in deze aflevering, hier een foto van mijn 'uitverkoopjes' die ik deze week op de kop heb geslagen. Een tas vol heerlijke garens die zelf mogen zeggen wat ze willen worden. 

Zo, en dan ga ik straks op stap naar het Zuid-Hollandse vestingplaatsje Nieuwpoort, waar vandaag (en gisteren en morgen) het Quilt-, Brei- en Handwerkfestival plaatsvindt, compleet met live muziek (mijn andere passie). Ik zal mijn camera en portemonnee meenemen ;)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten