zondag 19 januari 2014

OMA LEENA EN DE BREILAP

Soms brengt het leven bijzondere verrassingen met zich mee!
Enkele weken geleden kwam ik in het bezit van een bijzonder breiwerk.
Een breiwerk met een lange geschiedenis.



De geschiedenis van het breiwerk begint rond 1890, de geschiedenis van de maakster ervan natuurlijk al eerder:
Leena van Wieringen werd geboren op 11 september 1882. Het afgebeelde breiwerk maakte zij op de lagere school, waar zij net als alle meisjes in die tijd degelijk brei-onderwijs kreeg.
Deze lap is ongeveer 7 centimeter breed, en wel bijna 2 meter lang.
Gebreid van katoen en waarschijnlijk op pennen van 2 of 2,5 mm. Echt een breiwerkje waar veel geduld aan te pas komt.
Naarmate het breiwerk vordert kun je ook zien hoe de breikunsten vorderden: de steekpatronen worden steeds ingewikkelder.
De kleindochter van Leena van Wieringen erfde de lap in 1965. Maar al ver voor die tijd was zij erg vertrouwd met het werkstuk, omdat het werd gebruikt als stekencatalogus voor de vele truien en andere kledingstukken die "Oma Leena" in de loop der jaren voor kinderen en kleinkinderen had gebreid. Je mocht op de lap aanwijzen welk patroon je in je trui gebreid wilde hebben. Ik tel er zo al meer dan 20!
Ik ben van plan om aan elk van de steekpatronen een post te wijden, en hoop daarbij aan te kunnen geven hoe wij tegenwoordig met onze materialen en tijdgebrek plezier kunnen hebben van deze oude kennis!
Voor nu een mooi portret van Oma Leena waarvan ik geen datum heb, maar waarin ze haar schooltijd ongetwijfeld al ver achter zich heeft gelaten:

1 opmerking: