vrijdag 14 maart 2014

WAT STAAT ER OP DE PENNEN?

Van tijd tot tijd gaat het hier natuurlijk ook over waar ik zelf mee bezig ben.
Meestal heb ik meerdere breisels tegelijk op de pennen. Zo kan ik per moment beslissen wat voor dat ogenblik het beste past.
Dat zijn er op het ogenblik dus drie.

Van nummer 1 hebben jullie het beginnetje al gezien: de Waves sjaal.
HiyaHiya Waves scarf  is het patroon waar ik dat vandaan heb. Intussen is hij al meer dan 70 cm, en ben ik daarmee bijna op de helft. Je kunt hier mooi het kleurverloop van het garen zien, en in de bol schemert de beginkleur alweer door. De paaseitjes kleuren er leuk bij.
Deze sjaal
heeft denkwerk in elke naald. In alle heengaande naalden moet gekabeld worden. En zowel aan de voorkant als aan de achterkant moet je ook nog nadenken over het gerstekorrel patroon. Een werkje dus waarbij je liever niet gestoord moet worden, en liefst een lange tijd aan wilt kunnen werken. Het is wel altijd verleidelijk om nog net even verder te breien, tot het punt dat een patroonherhaling af is, of tot de volgende kleur van de bol een beetje duidelijker door komt. Deze bewaar ik dus voor de momenten dat ik erecht even tijd voor kan maken. Zoals dus laatst, toen ik lang in de trein mocht zitten.

Werkstuk nummer twee wat ik nu op de naalden heb is de Mystery Sock van Ravelry. Elke week komt er een deel van het patroon beschikbaar, en als je alles netjes binnen de vastgestelde tijd af hebt, doe je ook nog mee aan het verloten van de prijsjes. Nu maak je natuurlijk nooit erg veel kans, dus de grootste prijs is dat je een spannend paar sokken breit waar je nog lang plezier van hebt, én dat je wordt uitgedaagd om eens iets te proberen wat je anders misschien zelf niet zo snel zou doen.
Dat zijn dus deze: Eisern heten ze, ook weer op Ravelry gevonden. Eerlijk gezegd ben ik best wel dol op dit soort ingebreide kleuren, maar ook  hier moet je wel al je aandacht bij hebben. Zoveel, dat je er ook op tijd weer mee op moet houden, anders ga je fouten breien. Natuurlijk ben ik onderweg wel eens de tel kwijt geweest, en dan zit er maar één ding op: terugsteken en opnieuw beginnen. Dan heb je echt wel de hele week nodig om je huiswerk af te krijgen!

De derde is meer van het type gedachteloos doorbreien. Als voorbereiding op de workshop Möbius breien moet ik toch tenminste een voorbeeld kunnen laten zien en uit eigen ervaring opschrijven hoe alles gaat en waar de moeilijkheden zitten. Gedachteloos zeg je?  Tja, de kunst van het Möbius breien zit in de opzet, als dat eenmaal achter de rug is hoef je alleen nog maar kilometers te maken totdat je werkstuk de gewenste grootte heeft bereikt.

In dit geval is het nog lang niet zo ver, maar het is wel grappig om te zien hoe de verschillende fasen van dit werkje verlopen. Je ziet hier hoe het werk eruit ziet na de opzet en het eerste rondje breien. Dat ziet er ook wel krap genoeg uit om te snappen dat dit nog niet soepel gaat. Ik ben nu in het stadium van de onderste foto.  Hier wordt het ook beter zichtbaar hoe het werk zowel aan de bovenkant als aan de onderkant groeit. Als je begrijpt wat ik bedoel. Alles schuift nu prettig over de naalden en het echt zo'n werkje geworden van praten en breien tegelijk. En die moeten er ook zijn. Nu blijft het nog spannend wat de lengte van de sjaal zal blijken te zijn als hij van de naalden afkomt. Hopelijk kloppen mijn rekensommetjes een beetje!
De weekend plannen zijn dit keer ook brei-gerelateerd. In Amersfoort vinden dit weekend de Brei en Haakdagen plaats. Een hele beurshal vol met garens, boeken, tijdschriften, naalden en accessoires. En niet te vergeten de breisters natuurlijk. Alsof dat nog niet genoeg is om je een dag kostelijk te vermaken zijn er ook meerdere workshops die worden verzorgd door onze nederlandse brei-specialisten, zodat je je kennis weer kunt verrijken. En natuurlijk zal ik die kennis ook graag weer met jullie delen!










Geen opmerkingen:

Een reactie posten