vrijdag 4 december 2015

DECEMBER

De laatste loodjes.....
Afgelopen week zaten we hier gezellig met zn vijven om de eetkamertafel te breien aan de kerstballen.

Nu kennen jullie mij intussen genoeg (denk ik) om te weten dat ik voor zo'n avondje graag even een bijzondere techniek uit de kast haal. Tenslotte presenteer ik het als lessen, en dan wil ik ook nieuwe kennis overbrengen. En omdat deze dames al de nodige workshops en cursussen bij mij gevolgd hadden, wist ik dat zij intussen al goed met de rondbreinaald en de Magic Loop methode overweg konden. Daarom vond ik dat een alternatieve opzetmethode wel moest kunnen.
De 8-tjes opzet. Dus.
Ik vind voor de kerstballen de 8-tjes opzet zo fijn, omdat je (als alles goed gaat) deze steken met 1 voorzichtige ruk aan je opzetdraad prachtig strak kunt trekken zodat het begin van je kerstbal ook echt onzichtbaar EN rond is. Dat lukt je met geen enkele andere opzet. Hoewel, zeg nooit 'nooit', ik ben ook niet alwetend.
Hier zie je aan weerskanten hoe dat eruit komt te zien. Geen opzetrandje dat je kunstmatig zo dicht mogelijk moet trekken maar iets helemaal zonder naad. Net zoals ik de tenen van mijn sokken graag naadloos sluit. Alleen gaat het hier niet over sluiten maar over opzetten.
Bij het linkervoorbeeld ziet het er ietsje anders uit dan bij het rechtervoorbeeld. Links is mijn kerstbal van een paar jaar geleden, gebreid volgens het patroon van Garnstudio, maar wel met mijn eigen 8-tjes opzet. Je start met totaal 8 steken, en meerdert steeds verspreid over de naald.
Het voorbeeld rechts is gebreid volgens het patroon van Arne en Carlos. Hier ben ik gestart met een 8-tjes opzet van 12 steken, en zijn de meerderingen duidelijk zichtbaar omdat ze aan weerszijden van 4 bandjes zijn geplaatst. Voor allebei de methoden is iets te zeggen.

Hier vind je een mooi filmpje over hoe de 8-tjes opzet in zijn werk gaat.
Wanneer je, zoals bij onze kerstballen, van plan bent om alles te sluiten door later je opzetdraad strak te trekken, is het natuurlijk wel belangrijk dat je zeer zorgvuldig werkt, zodat alle steken en lussen in de juiste volgorde worden gebreid, en je nergens IN de draad steekt. Wanneer hier iets mis mee gaat zal het aantrekken niet lukken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten