woensdag 4 februari 2015

WARMETRUIENDAG - HALSBOORD

Wie vrijdag zijn/haar trui aan wil, moet toch eerst nog even de halsboord doen.
In mijn vorige post ben ik daar nogal luchtigjes overheen gestapt.
Zoals het patroon duidelijk maakt wordt de halsboord in het rond
gebreid. Dat kan met 4 breinaalden zonder knop, maar zelf werk ik in zo'n geval liever met een rondbreinaald. Die is flexibeler en je hebt niet steeds aan alle kanten van die uitstekende losse punten.

Ook wordt de halsboord niet apart gebreid en vervolgens aan de trui vastgenaaid; nee, de boord wordt direct aan de trui vastgebreid. Dat doe je door de steken langs de randen van de hals op te nemen.
Alweer zo'n breiterm.

We beginnen liefst aan de achterkant. Zelf begin ik bij voorkeur op de plaats van een naad.
Men gaat uit van totaal 86 steken. Dat komt vermoedelijk heel goed overeen met het aantal steken van waaruit je op moet nemen. Zelf had ik er 31 langs elk van de schuine kanten (opnemen langs de zijkant)= 62. De rest komt dus van de bovenkantjes van de mouwen en het achterpand (opnemen langs de bovenkant). Het kan zijn dat je met 1 steek per onderliggende steek op iets minder uitkomt maar dat lijkt me niet erg zo lang het er geen 10 minder worden.

Steken opnemen is eigenlijk breien in een randje dat al klaar is. Je hebt dus niet een linkernaald om de steken van af te breien.
Persoonlijk zou ik beginnen boven op de achterste naad van de linker schouder. Als eerste neem je dan de steken van de bovenkant van de linkermouw op.
Houd je breinaald in je rechterhand en steek in direct onder de afkantsteek, midden in het V-tje van de rechte steek. Sla je draad om de naald zoals je normaal ook doet, en trek met je naald de zo gemaakte steek weer terug door het werk (vergelijk het met 'af laten glijden'). 1 steek opgenomen.
Afhankelijk van de dikte van je naad kun je zo 3 of 4 steken maken in dit patroondeel. Het hangt ook weer af van de dikte van je naad of je daarin ook weer een steek moet/kunt maken, kijk maar wat je mooi vindt.

Als het goed is kom je nu bij het schuine gedeelte van de V-hals. Hier moet je steken opnemen van de zijkant.
Elke steek bestaat uit een V-tje met twee pootjes. Omdat we hier met zulk dik garen werken is het het mooiste als je alleen het allerbuitenste V-tje opneemt. Let op, die heeft nog wel eens de neiging naar achteren te krullen, dus zorg dat je de goeie te pakken neemt! Verder is het proces hetzelfde als hierboven beschreven is.

Op internet heb ik twee filmpjes gevonden die het een en ander duidelijk maken.
steken opnemen aan de bovenkant
steken opnemen langs de zijkant
In het filmpje breien ze met de draad in de linkerhand. Dat hoeft natuurlijk niet perse, dus laat je daar niet door in de war brengen.

Tenslotte nog een belangrijk nieuwtje: onze dappere Emke heeft zoveel fouten in de breibeschrijving van de linkermouw gevonden dat het patroon is aangepast en opnieuw online is gezet. Het heeft zijn voordelen als er iemand dicht bij het vuur zit!
Bedankt Emke ;)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten