zaterdag 12 augustus 2017

FAIR ISLE SETJE

Hoewel hier in het midden van het land de scholen alweer bijna beginnen, zit ik voor mijn gevoel nog aan het begin van de zomer. Dat komt omdat ik me niet meer aan de schoolvakanties hoef te houden, valt het reis-seizoen voor mij in andere jaargetijden. En nog omdat ik nog niet "echt" ben weggeweest deze zomer, is de zomer ook nog lang niet voorbij!!! Maar toch beginnen de vaste activiteiten volgende week alweer.
Wel ben ik, zoals je weet, al tijden druk met het plannen van het najaar. Een daarvan is een cursus FAIR ISLE breien, en de bedoeling is een muts en bijpassende wanten. 
Sneeuwwanten nld 2,5
Als test had ik eerder dit jaar al wanten gebreid in de fair isle techniek. Met sokkenwol. Deze: 
De oplettende lezer ziet dat ik het patroon niet helemaal precies gevolgd heb, want mijn achtergrondkleur heb ik de hele want door hetzelfde gehouden: donkerbruin. De ecru kleur is de contrastkleur. Je kunt ook zien dat ik deze wanten ben gestart bij de vingertoppen. Eigenlijk begin je eerst met de duimpjes te breien, die kun je dan in het werk integreren als je op die plek bent aangekomen. De ontwerpers vinden dat een voordeel, omdat je dan niet heel prutserig een duimpje hoeft te breien met het gewicht van de hele want bungelend aan je werk. 
Ik moet zeggen: leuk bedacht. Maar ik ga het niet nog eens doen. Hoewel... misschien later nog eens. Voor een cursus wanten breien voor relatief onervaren breisters lijkt de gewone manier me al ingewikkeld genoeg. 
Je ziet ook dat ik hier aan het breien ben met sokkennaaldjes. Ook daarvan zeg ik: leuk maar ik ga het niet nog eens doen. Wederom ben ik erg blij met de rondbreinaald!!
Tenslotte heb ik ook bedacht dat ik mijn cursistes niet een muts en wanten ga laten breien met sokkenwol. Niets mis met sokkenwol, maar het is dun en vraagt dus heel veel steekjes. Dan wordt het wel flink doorbuffelen tussen de lessen door. 
Noorse wanten nld 3,5
Ik ben dus op zoek gegaan naar een iets dikker garen, en ben terecht gekomen op Alize Superlana Klassiek. 100 gram = 280 meter. Aanbevolen naalddikte 3 - 4. 
Intussen is mijn eerste want van de pennen gerold, gewoon beginnen bij de boord, en lekker met de rondbreinaald. Wantje nummer twee ga ik met de cursistes mee breien, dus mijn rechter handje blijft nog een poosje koud. Maar ja, ik leef nog steeds in het begin van de zomer ;)
Ter voorbereiding van de cursus ga ik nu starten met het testen van de bijpassende muts. 
O ja, wanneer gaat dit allemaal gebeuren? 
Binnenkant wanten
Op dinsdagavond 5 september starten we met de muts. In deze cursus leer je allereerst breien met de rondbreinaald (als je dat nog niet eerder had gedaan) en gaan we vanaf les 2 aan de slag met de tweehandige techniek voor meerkleurig breien. Hoe mooi en ordelijk dat is, ook aan de verkeerde kant van het werk, dat zie je hier:

De bijpassende wanten worden in de vervolgcursus aangepakt; je kunt je voor elk van deze cursussen apart inschrijven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen